iPhoneX

iPhone X: een echte vernieuwing

De iPhone X is de meest spectaculaire iPhone welke Apple ooit heeft gemaakt. Nog nooit was een toetel zo vernieuwend als de iPhone X. De nieuwste smartphone van Apple is uitgerust met een oled-scherm, een uniek design en met gezichtsherkenning. Bovendien kun je de iPhone X draadloos opladen en dit is iets waar al lang op gewacht wordt.

Nieuwe generatie iPhones

Ongeveer halverwege september 2017 heeft Apple haar nieuwe generatie iPhone’s op de markt gebracht. Hoe lang de ontwikkeling van de toestellen precies heeft geduurd, is niet bekend, maar de innovatieve functies van de nieuwe telefoons duiden erop dat de maak ervan lang heeft geduurd en veel moeite heeft gekocht. De nieuwe generatie bestaat uit drie verschillende modellen: de iPhone 8, de iPhone 8 Plus, en de iPhone X. Hoewel de modellen alle drie tegelijk zijn onthuld, is het verschil tussen de iPhone X en de 8 (Plus) duidelijk te merken. Waar de 8 en de 8 Plus simpelweg de lijn van de vorige generaties volgen, met wat betere specificaties en wat nieuwe functies, wordt de iPhone X juist Apple’s meest spectaculaire iPhone in jaren genoemd. Het model onderscheidt zich van de standaard modellen met haar unieke design, het bijzondere oled-scherm, en een snelle en handige gezichtsherkenning.

Abonnement iPhone X

Vanaf 27 oktober 2017 is het mogelijk om een abonnement af te sluiten voor de iPhone X. Als je de telefoon los aanschaft, is het natuurlijk nodig om een abonnement met belminuten en eventueel MB’s af te sluiten. Maar er zijn nog meer mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld ook een abonnement afsluiten waarmee je een bepaald bedrag per maand moet betalen voor de aanschaf van te telefoon én je belminuten, sms’jes, en internet samen.

Als je voor zo’n abonnement kiest, hoef je dus niet de dure aanschaf van de telefoon in één keer te betalen. Het nadeel van een abonnement is dat je deze vaak voor minimaal 24 maanden moet afsluiten. Als je telefoon na een jaar stuk gaat, dan zit je dus nog een tweede jaar aan je abonnement vast. Maar als je zeker weet dat je je nieuwe telefoon wel 24 maanden gaat gebruiken, dan is een abonnement de ideale oplossing. Bij de meeste abonnementen moet je zo’n 40 tot 60 euro per maand betalen voor je telefoon en een redelijk aantal belminuten, sms’jes, en MB’s. Meestal zijn er verschillende abonnementen beschikbaar, zodat je zelf kunt kiezen hoeveel belminuten en MB’s je nodig hebt. Op deze manier weet je zeker dat je niet teveel betaalt.

Empty tab. Edit page to add content here.

De iPhone X wordt wel de meest spectaculaire iPhone ooit genoemd, en dat is niet voor niets. Behalve te beschikken over al het goede van de oude generaties, en bovendien over alle vernieuwingen van de iPhone 8 en de 8 Plus, heeft de iPhone X nog veel meer bijzondere kenmerken en verbeteringen. Zo heeft de X een oled-display, een geheel nieuw design dat nog nooit eerder door Apple vertoond is, en een gezichtsherkenning voor het ontgrendelen van de telefoon. Daarbij komt nog het feit dat de telefoon slechts in twee kleuren beschikbaar is en je kunt kiezen uit niet meer dan twee opslagcapaciteiten. De telefoon maakt gebruik van een A-11 chip die augmented reality mogelijk maakt, en is te krijgen voor een vanafprijs van 1159 euro.

Modellen
Samen met de iPhone X werden dus nog twee modellen bekend gemaakt op 12 september: de iPhone 8 en de iPhone 8 Plus. Om te begrijpen wat de iPhone X zo bijzonder maakt, moet je natuurlijk ook de specificaties van de 8 en de 8 Plus weten. In het kort beschikken de 8 en de 8 Plus over een goede camera met dubbele lens, de A-11 chip die augmented reality mogelijk maakt, maar liefst zes kernen die afwisselend gebruikt kunnen worden voor lichte en zware taken en die in het bijzonder focussen op efficiëntie, en nog veel meer. De iPhone 8 en de 8 Plus zijn beschikbaar in drie kleuren: zilver, goud, en spacegrijs, en kun je kopen in twee opslagcapaciteiten: de 64GB en de 256GB. Bovendien kun je de telefoons draadloos opladen.

iPhone X: kleuren
De iPhone X is beschikbaar in twee verschillende kleuren. De eerste kleur is een hele lichte variant van zilver, die bijna op wit lijkt. De tweede kleur is spacegrijs, wat een donkere tint grijs voorstelt. Deze laatste kleur lijkt erg op zwart. De nieuwste iPhone-variant is dus niet beschikbaar in felle tinten als roze, goudgeel, en blauw. Hoewel dat voor sommige kleurenliefhebbers misschien jammer is, betekenen de twee professionele kleuren dat de nieuwe telefoon geschikt is voor een werkomgeving. Als je dus nog op zoek bent naar een passende werktelefoon, of een telefoon die je voor privé en werk tegelijk kunt gebruiken, dan is de iPhone X een hele goede optie.

Opslagruimte
De vorige generaties iPhone’s kon je altijd in een heleboel verschillende opslagcapaciteiten krijgen. De meeste iPhone’s waren te krijgen in 16GB, 32GB, en 64GB. Eén van de eerste generaties waren zelfs nog te koop in 8GB, wat voor de standaards van tegenwoordig erg weinig is. De nieuwe generatie iPhone’s kun je echter maar in twee varianten krijgen wat betreft opslagcapaciteit: de 64GB-variant en de 256GB-variant. 64GB is voor een ‘normale’ gebruiker al meer dan genoeg. Met 64GB kun je een heleboel foto’s en video’s opslaan, en bovendien een groot aantal muzieknummers opslaan. Alleen als je van plan bent om lange video’s op te slaan, of films op je telefoon te zetten, is het verstandig om voor de 256GB-variant te kiezen. Je moet dan wel goed beseffen dat de 256GB-variant een stuk prijziger is dan het model met 64GB.

Camera
De frontcamera van de iPhone X is erg verbeterd ten opzichte van die van vorige generaties. Met de iPhone X kun je dus nog beter selfies maken dan je voorheen al kon. De foto’s krijgen een betere kwaliteit en ook de verlichting zal er mooier uitzien. De camera bestaat net als de iPhone 8 en de 8 Plus uit een dubbele lens. Als je een liefhebber van fotografie bent, dan is de iPhone X voor jou een hele goede keuze. De telefoon maakt scherpe foto’s en heeft een verbeterde techniek om te voorkomen dat foto’s snel bewogen worden.

Het nieuwe oled-display
De iPhone X heeft een display dat je nog nooit eerder bij Apple hebt gezien. Veel andere smartphone-fabrikanten gingen al eerder over naar een scherm-vullend display: tegenwoordig is het immers mode dat de schermranden van je telefoon niet te groot zijn. Veel mensen vinden dat er lomp uitzien, en bovendien is het zonde van al die extra ruimte die dat kost in je broekzak. Daarom beschikt de iPhone X nu over een oled-display. In plaats van lcd wordt oled nu razend populair. Het scherm is een stuk energiezuiniger, beter in staat om bepaalde kleuren zwart te tonen, en veel beter buigbaar. Ook vult het display dus vrijwel de hele voorkant. Zo krijg je een groter scherm, zonder dat de telefoon zelf groter en dus lomper wordt. Bij de iPhone X loop je dus niet het gevaar dat de telefoon niet in je broekzak past.

Draadloos opladen
De nieuwe generatie staat bekend om nóg een vernieuwende en handige functie: je kunt ze namelijk draadloos opladen. Dit betekent dat je nooit meer hoeft te klungelen met de onhandige oplaad-kabels, die vaak al veel te snel kapot gaan. Je hoeft enkel en alleen een simpele oplaad-mat te kopen, bijvoorbeeld de Qi-oplader. Deze oplader is door Apple zelf ontwikkeld en is dus speciaal gemaakt om Apple-producten op te laden, bijvoorbeeld de iPhone X.

Maar, omdat je de nieuwe toestellen draadloos kunt opladen, is het nu voor het eerst in de geschiedenis van Apple mogelijk om je toestel op te laden met een oplader van een ander merk dan Apple. Als je dus al een draadloze oplader hebt, dan is het niet nodig om nog een speciale oplader van Apple aan te schaffen. Ideaal dus. Bovendien wordt er in 2018 de AirPower-mat ontwikkeld. Dit is een speciale oplader waarmee je meerdere apparaten tegelijk kunt opladen. Zo kun je dus bijvoorbeeld je AirPods én je iPhone X tegelijk opladen. Handiger kan bijna niet. Om het draadloos opladen te ondersteunen, beschikt de iPhone X over een glazen achterkant. De vorige aluminium-behuizing kan de stroom namelijk niet goed genoeg geleiden.

Lightning-poort
Als je niet houdt van draadloos opladen, of je hebt nog een oplaadsnoer liggen en je wilt liever geen draadloze oplader kopen, wees dan niet getreurd. De nieuwe generatie van Apple-toestellen houdt gewoon haar oude vertrouwde lightning-poort. Via deze poort kun je dus nog gewoon je telefoon opladen via een ouderwetse kabel. Bovendien kun je deze poort ook meteen gebruiken voor je oortjes. Je bent dus niet verplicht om draadloze oortjes te kopen. Het enige nadeel aan deze lightning-poort is dus dat het er maar één is. Dat betekent dat je niet muziek kunt luisteren terwijl je je telefoon aan het opladen bent. Daarom is het misschien handig om tóch draadloze oortjes aan te schaffen. Een ander voordeel aan het hebben van een lightning-poort is dat je via een kabel kunt snelladen. Via een draadloze oplader kan dat namelijk niet. Als je dus een keer haast hebt, dan kun je het beste je telefoon toch even aan de kabel hangen.

Gezichtsherkenning
De nieuwe iPhone X beschikt dus over een geheel nieuw scherm. Dat scherm is speciaal ontwikkeld om de hele voorkant te bedekken. En dat betekent dat er geen plaats meer is voor een ouderwetse homeknop. De bediening onderaan het scherm zal dus verdwijnen. Ook de Touch ID-vingerafdrukscanner zal bij de iPhone X dus tot het verleden behoren. In plaats daarvan kun je de iPhone X ontgrendelen met een nieuwe functie: gezichtsherkenning. Volgens Apple werkt de nieuwe gezichtsherkenning sneller dan de oude vingerafdrukscanner. Bovendien beweert het bedrijf dat de gezichtsherkenning veiliger is dan het oude systeem. Met de dubbele frontcamera maakt de iPhone X een soort 3D-scan van je gezicht. Dat kan door een groot aantal infraroodpunten op je hoofd te plaatsen. De techniek werkt dus ook in het donker (infrarood werkt namelijk ’s nachts).

iPhone X Animoji
De nieuwe functie van gezichtsherkenning is niet alleen interessant voor de ontgrendeling van je telefoon. Er zijn al een heleboel makers van apps die de gezichtsherkenning uitermate geschikt vinden om te gebruiken bij het produceren van een nieuwe game. Zo introduceert de iPhone X nu Animoji. Deze app staat de gebruiker toe om geanimeerde versies van emoji te creëren. Dit doe je door middel van je eigen gezicht. Als je een andere gezichtsuitdrukking aanneemt, verandert de emoji. Deze nieuwe functie wordt ongetwijfeld hartstikke populair onder kinderen en jongeren.

A11 Bionic-chip
De specificaties van de iPhone X zijn beter dan ooit te voren. De telefoon is net als de iPhone 8 en de 8 Plus uitgerust met een A11 Bionic-chip. Deze chip is veel sneller dan zijn voorgangers. De nieuwe generatie iPhone’s zal dus sneller zijn dan ooit. En hoewel de snelheid er dus erg op vooruit is gegaan, zijn de meeste verbeteringen op een ander gebied te vinden. De grafische kwaliteit van de iPhone’s is een stuk beter dan die van de vorige generaties. Ook gaat de A11 Bionic-chip veel beter om met de accuduur van de iPhone’s. Je hoeft dus niet meer twee keer per dag je telefoon op te laden – behalve als je deze natuurlijk écht de hele dag door gebruikt.

Augmented reality
Verreweg de belangrijkste vernieuwing van de nieuwe generatie iPhone’s is ARKit. Dit is een augmented reality-platform waarmee je allerlei nieuwe features kunt uitoefenen met je iPhone 8, 8 Plus, of X. Augmented reality staat voor toegevoegde realiteit. Door de lens van je camera kun je digitale voorwerpen toevoegen. Dit lijkt dan heel realistisch; alsof het écht in je woonkamer of in de tuin staat. Er zijn al een heleboel handige toepassingen voor AR ontwikkeld. Zo kun je met woning-apps bijvoorbeeld meubels toevoegen in je woonkamer om te kijken of deze er goed zullen staan. Ook worden er steeds meer games uitgebracht die gebruik maken van AR.

iOS 11
De iPhone X draait op het besturingssysteem iOS 11. Dit is de nieuwste versie van Apple’s mobiele besturingssysteem. Je telefoon zal daarom hartstikke up-to-date zijn. De update introduceert enkele zeer belangrijke verbeteringen. Zo krijgt je telefoon namelijk een nieuw bedieningspaneel. Het bedieningspaneel zal het volledige scherm innemen met losse blokjes. Ook wordt Siri een stuk slimmer. Je kunt nu namelijk met Siri communiceren door de typen naar de spraak-assistent. Je hoeft dan dus niet hardop te praten. Dat is handig als je in het openbaar vervoer bent, of op kantoor of in de klas. Bovendien heeft Siri er een extra vrouwenstem bijgekregen.

Samenvatting
De iPhone X is met haar unieke design dus één van de meest vernieuwende iPhone’s tot nu toe. Het display vult het hele scherm, je kunt de telefoon ontgrendelen met gezichtsherkenning, en de camera is een stuk beter dan die van de vorige generaties iPhone’s. Bovendien beschikt de nieuwe telefoon over een A11 Bionic-chip, die augmented reality ondersteunt. Zo kun je interessante en leuke nieuwe apps gebruiken en heeft je camera een geheel nieuwe stand. Verder kun je de telefoon draadloos opladen. De nieuwe toestellen van Apple hebben dus een heleboel voordelen en verbeteringen ten opzichte van de vorige generaties. Het enige nadeel aan de iPhone X is eigenlijk haar prijs. Maar met het aanschaffen van een geschikt abonnement is de telefoon voor een echte Apple-liefhebber zeker te betalen.

De iPhone X is nog een stuk duurder dan de prijzen die we normaal van Apple zijn gewend. Waar de iPhone 8 al voor zo’n 800 euro te koop is en waar je de 8 Plus voor ongeveer 1.000 euro kunt krijgen, is de iPhone X pas verkrijgbaar vanaf 1.159 euro. En dat is dan nog maar de iPhone X met 64GB. De X met 256GB kun je pas kopen voor minstens 1.329 euro. De aanschaf van een iPhone X is dus hartstikke prijzig en daarom is het geen beslissing die je zomaar moet maken. Weet je zeker dat je per se deze telefoon wilt, en is geen enkele andere telefoon goed genoeg voor jou? Ben je een Apple-liefhebber en wil je de nieuwe generatie zeker niet missen? Dan is de iPhone X zeker geschikt voor jou, en zul je waarschijnlijk erg blij zijn met de telefoon. Tip: als je het toestel nu nog te duur vindt, kun je ook even wachten met de aanschaf. Vaak dalen de prijzen wat naar mate het product langer op de markt is.

Nu vergelijkenBestellenNieuws

iPhone X in het kort:

  • Apple heeft de iPhone X op 12 september aangekondigd en de pre-order start op 27 oktober
  • De releasedatum van de iPhone X is op vrijdag 3 november 2017
  • Je kunt de iPhone X kopen in de kleuren: zilver en spacegrijs
  • De opslagcapaciteit is 64GB en 256GB
  • De iPhone X krijgt een oled-scherm en Face-ID gezichtsherkenning
  • De vanaf prijs van de iPhone X is €1159,-

Reserveren

Hoewel de iPhone 8 en de 8 Plus al een tijdje in de winkel liggen, wordt de iPhone X pas later uitgebracht. Op 22 september 2017 werden de eerste toestellen van de iPhone 8 en de 8 Plus al beschikbaar in Nederland en België. Daarvoor had men de modellen al kunnen reserveren. Een paar dagen na de reserveren werden de telefoons verstuurd. Omdat de iPhone’s bijna direct al uitverkocht waren, moesten veel mensen wachten tot de toestellen ook daadwerkelijk in de winkel zouden komen te liggen. Toen dat gebeurde bleek pas echt hoeveel belangstelling er voor de nieuwe generatie iPhone’s was: Apple kon niet genoeg telefoons maken om alle belangstellenden te voorzien. Het megabedrijf kon slechts 10.000 toestellen per dag maken. Hoewel dit veel klinkt, bleek het dus veel te weinig te zijn.

Waarom een iPhone X?

De iPhone X is echt vernieuwend. Buiten dat je draadloos kunt opladen heeft deze nieuwe iPhone enkele vernieuwingen welke we nog niet eerder hebben gezien van Apple. Je betaald hier wel een behoorlijke prijs voor in Nederland ligt de iPhone X vanaf €1159 in de winkels.

Scherm
De voor- en achterkant van de iPhone X zijn gemaakt van glas. De nieuwe iPhone heeft geen home-knop en Touch-ID meer. De sensoren zijn verwerkt aan de bovenkant van het 5,8-inch scherm. Het aantal pixels is 2436 x 1125, Apple noemt he een Super Retina Display wat zowel HDR10 als Dolby Vision zal ondersteunen.

Nieuwe generatie: de release

De nieuwe generatie iPhone’s is niet zomaar op de markt gebracht. Daar gingen nog een aantal belangrijke gebeurtenissen aan vooraf. Op 12 september 2017 werd de iPhone X voor het eerst aangekondigd. Dit werd gedaan tijdens een keynote in het Steve Jobs Theater. Hoewel er voordat het evenement plaatsvond al van alles bekend was over de iPhone X, werd tijdens de officiële aankondiging pas echt duidelijk hoe bijzonder de telefoon zou worden. Hieronder volgen een aantal van de specificaties van de iPhone X in vogelvlucht, en worden deze vergeleken met die van de iPhone 8 en de 8 Plus. In de rest van het artikel worden alle belangrijke aspecten van de iPhone X zorgvuldig en uitgebreid bij langs gegaan, zodat jij precies weet waar je aan toe bent als je een iPhone X gaat kopen. Als je nog twijfelt, zal uit dit artikel duidelijk worden waarom je wel of niet een X zou moeten kopen.

iPhone X: meest spectaculaire iPhone

Op 12 september 2017 werd de iPhone X dus al aangekondigd. Pas vanaf 27 oktober is de telefoon echter pas te reserveren. Als je het belangrijk vindt om de telefoon te pre-orderen, moet je er die dag vroeg bij zijn, want er wordt minstens net zoveel belangstelling verwacht als bij de 8 en de 8 Plus het geval was. De officiële release van de iPhone X vindt plaats op vrijdag 3 november. Vanaf dan zullen de bijzondere modellen dus ook in de winkel verkrijgbaar zijn. Als het je niet lukt om de telefoon te pre-orderen, dan kun je alsnog op 3 november naar de winkel om de iPhone X relatief vroeg in handen te hebben. Voordat je echter besluit om de telefoon aan te schaffen, is het wel zo verstandig om je eerst in te lezen in de specificaties.